Donji Rahić

 

        
 

Nastanak imena sela Prema legendi, prije par stotina godina, neki je  Rajo živio u Slavoniji, gdje je sada Rajevo selo.  Rajo je imao tri sina. Jedan od njih je krenuo prema Račinovcima, gdje i sada ima Rajićevo selište, dok druga dva pređoše Savu.            Opširnije..
Nastanak i razvoj sela Rajić je mnogo stariji nego što se to do sada mislilo. Selo ovog imena je postojalo i za vrijeme Bosanskog  kraljevstva, dok su sela Gorice i Krepšić novijeg datuma.        Opširnije..
Doseljavanje u selo Prvi poznati stanovnici Donjeg Rahića su bili Grgo Jerić sa ženom i dvoje djece. On je najvjerovatnije doselio iz Štrepaca. Njega je biskup Fra Pavao Dragićević 1743. upisao u Gorice.    Opširnije..
Kapelanija u Rahiću Evo kako je posjetu te 1813. godine Rajićkoj kapelaniji opisao biskup. Put biskupa fra Augustina Miletića, opisan je u Franjevačkom vijesniku 1934.    Opširnije..
Svećenici iz sela  Fra. Ilija Starčević, fra Šimo Šimić, vlč Petar Krajina. Tri svećenika koji su potekli iz našeg sela. Naravno njihov životni put je ovdje opisan.      Opširnije..
Poginuli u raznim ratovima Razni ratovi vođeni na našim prostorima odnijeli su svoje žrtve i u našem selu. Počev od I i II. svjetskog rata pa do ovoga posljednjeg vođenog 1992 - 95. godine svoje živote su dali i mnogi naši Rahićani, na različitim zaraćenim stranama.      Opširnije..
Šetnja Kroz D. Rahić Pokušaću prolaskom kroz selo podsjetit se stanovnika koji su u zadnje vrijeme živjeli ili i sada žive u selu. Krenućemo iz pravca Grbavice prema centru sela.   Opširnije..
Drugi o Rahiću Evo ovdje ima nekoliko pjesama što ih je napisala pjesnikinja iz Brčkog. takođe i sjećanje na selo od Branka Šimić - Čička. Nešto od ovoga je objavljeno i u knjizi. U SRCU POSAVINE.    Opširnije..

Molim sve koji imaju neke podatke o Donjem Rahiću da mi pošalju E-mail :

webmaster@donji-rahic.com