KUD "Lira"

 

           Dana 09.12.2005.godine, skupina entuzijasta iz D. Rahića i Lipovca okupila se u  prostorijama OŠ s ciljem da uvježba nekoliko sakralnih pjesama, čijom bi izvedbom na polnoćki 24. 12. 2005. godine uveličala misno slavlje.

            Entuzijazam i pozitivna atmosfera u kojoj su se probe tada malobrojnih članova odvijale, počele su privlačiti sve veći broj prvenstveno mladih ljudi, a pozitivan učinak takve vrste druženja, sticanja novih znanja i razmjene iskustava, počeo se pozitivno odražavati kako na kvalitetu društvenog života omladine MZ Donji Rahić, tako i na dobrosusjedske i međuljudske odnose između sela D. Rahić i Lipovac.

            Isključivo vlastitim znanjima i sredstvima, te  požrtvovanim radom, skupina je uspjela uvježbati znatan broj pjesama sakralne tematike, stvorivši tako raznolik i bogat repertoar, sa visokim kvalitetom izvedbe.

            Nastup koji je uslijedio 24. 12. 2005. godine u župnoj Crkvi sv. Antuna Pustinjaka u Goricama, bio je prekretnica i sasvim novo poglavlje u stogodišnjoj povijesti župe, jer je tada, prvi put otkako župa postoji, nastupio zbor namjenski uvježban za takvu vrst izvedbe.

            Sutradan, 25.12.2005. godine, u Domu kulture Brčko, a na poziv KUD-ova iz Boća i Boderišta, zbor uzima učešće u priredbi organiziranoj  povodom Božićnih Blagdana, te pod ravnanjem i uz klavirsku pratnju Stjepana Markić izvodi tri skladbe: „Tiha noć“, „Narodi nam se“ i „Kyrie Eleison“, ostvarivši na ovim prostorima, prvu izvedbu pomenutih pjesama višeglasno. Nastup biva zapažen od strane medija koji su pratili događaj, te je istom u emisijama religijskog karaktera, posvećen stanoviti medijski prostor.

            Rastući broj članstva, te određena znanja i vještne koje isti posjeduju, omogućavaju i čine potrebitim izgradnju čvršće organizacijske strukture, pa se javlja ideja o osnutku Kulturno-umjetničkog društva, koje bi proširilo djelovanje sa duhovne i na druge oblike glazbe, te na folklor i dramsko-literarne oblike izražavanja.

            Formira se Inicijativni odbor za osnivanje KUD-a, koji odlučuje da će se novoformirano KUDruštvo zvati "LIRA", kao kovanica početnih slogova u imenima sela Lipovac i Rahić, te donosi prijedlog Odluke o osnivanju i nacrt Statuta, postaviši tako temelje udruženju koje će okupljati omladinu, poticati kreativnost, čuvati običaje i tradiciju ovih krajeva, te u svim aspektima svojeg djelovanja pozitivno uticati na zajednicu.

            Zbog nedostatka materijalnih sredstava i iskustva u birokratskim procedurama potrebitim za registraciju KUD-a, Inicijativni odbor obratio se za pomoć MZ, koja je  prepoznavši korisnu inicijativu i njezin pozitivan učinak na zajednicu, pristala biti suosnivač, ustupila prostorije za rad, te materijalno, moralno i u svim drugim oblicima potpomogla osnivanje KUD-a.

            Zbor je nastupio na Silvestrovo 2005. godine, u župnoj crkvi u Goricama, te je 17.01.2006. godine, na patron župe, praizveo "Himnu svetom Anti Pustinjaku", u potpunosti autorsko djelo Stjepana Markić.

            U večernjim satima 31. 01. 20006. godine, održana je proširena sjednica Inicijativnog odbora KUD-a, na kojoj su do kraja definirani Statut i ciljevi KUD-a, te se razmatralo o  prijedlozima kandidata za funkcije unutar KUD-a.

            Dana 06.02.2006. godine održana je Osnivačka skupština KUD-a, na kojoj je usvojen Statut, izabrano rukovodstvo organizacije, te se pristupilo samom procesu registracije, koji je okončan u svibnju 2006. godine.

           Iako je u početku svoje djelovanje vezivalo uz vjerski život župe, odnosno djelovalo kao crkveni zbor s repertoarom sastavljenim isključivo od sakralne glazbe, društvo danas sve više širi repertoar i na svjetovnu glazbu, što mu otvara put ka sve većem broju nastupa na manifestacijama različitog karaktera.

KUD „LIRA“ ipak ostaje vjerna korijenima, pa je tako neizostavan učesnik na svim misnim slavljima, poljskim blagoslovima i ostalim vjerskim blagdanima od značaja za župu.

            Društvo također intenzivno radi na povezivanju sa svim kulturnim ustanovama i organizacijama hrvatskog predznaka u Brčko distriktu BiH i šire, pa je tako KUD „LIRA“ imala čast izvesti himnu HKD „Napredak“, prilikom obilježavanja 100. obljetnice postojanja te institucije, što je zasigurno pokazatelj visoke kvalitete rada i ugleda koje društvo uživa u kulturnim krugovima na ovim prostorima. „LIRA“ je na pomenutoj manifestaciji izvela i kraći folklorni program, te zajedno sa župnim zborom sudjelovala na sv. Misi na blagdan Srca Isusovog u Brčkom.

Svojim prikazom žetvenih običaja na „Domaljevačkoj tkanici“ pobrala je simpatije publike, te sve pohvale stručnog žirija za vjerodostojnost običaja, te izvornost nošnji i rekvizita korištenih u programu. 

            Pored toga, KUD „LIRA“ i sama organizira manifestacije kojima se trudi osigurati kontinuitet kulturno-zabavnih dešavanja kroz cijelu godinu na području Donjeg Rahića, Lipovca i Gorica.

Tu svakako treba izdvojiti sada već tradicionalne „Babe“, odnosno obilježavanje kraja Poklada, uz maskiranu povorku kroz sva sela župe Gorice i spaljivanje Fašnika.

            Što se budućih aktivnosti tiče, KUD „LIRA“ priprema nekoliko projekata kojima je cilj D. Rahić  ucrtati na mapu kulturnih događanja u Brčko distriktu BiH i Posavini. Jedan od njih je „Večer duhovne glazbe 'Adeste fideles'“ (Pristupite vjerni), večer posvećena adventskim i božićnim pjesmama, izvedena u prosincu 2007. god. Ta manifestacija je okupila i predstavila publici veliki broj skupina sa ovih prostora, što je prilika za druženje i intenziviranje suradnje među njima.

 

 

             Mario Filipović je prikupio ove podatke o KUD-u, a on je napisao i tekst himne Društva, dok je Stjepan Markić uradio glazbeni dio. Tako je nastala sledeća pjesma.

 

 

Ostajte ovdje

 

Srce moje niklo u ravnici,

Korijen mu u zemlji posavskoj.

Donji Rahić, mjesto gdje sam rođen,

Gdje ću leći pored pretka svog.

 

Sveti Juraj od zmaja ga čuva,

Zvono s crkve tjera oblak, grad.

Ovdje živi narod Bogu vjeran,

Svetom Anti, rodu hrvatskom.

 

Plamen rata, ni čelik dušmana

Ne pomače s mjesta bedem naš,

Ime, vjeru sačuvasmo svoju,

Kako nekad, tako danas dan.

 

Oci moji, eto mene k vama,

I mom putu mora doći kraj.

Ja ne strepim što se mora mrijeti,

Djeca naša branit će nam čast.

 

Nekoliko slika s probe i nastupa KUD-a "Lira"

[photogallery/photo14771/real_p.htm]